2012 Λεύκωμα πρώτο
Λαϊκός Μουσικός Πολιτισμός στη Λευκάδα
Σπύρος Σκλαβενίτης
Πρόλογος
Μια ανάμνηση των παιδικών μου χρόνων με ωθεί σήμερα να μοιραστώ με τους αναγνώστες κάποια έντονα βιώματα που με συντροφεύουν ανελλιπώς.
θυμάμαι το πατρικό μου στο χωριό στολισμένο με τα καλύτερα ρούχα.
Τις πάντες με το καλημέρα στους τοίχους, τις καρπέτες στο δάπεδο, πολύχρωμα λουλούδια σε κρυστάλλινα βάζα και μαστραπάδες με τα καρσάνικα καρεδάκια από κάτω, λουλουδάτα τραπεζομάντηλα, γλυκά στο αρμάρι και οι αυλές με τους τοίχους ασπρισμένες.
Όλα έτοιμα να υποδεχτούνε τους μουσαφιραίους οργανοπαίχτες που παραμονή του Αγίου Δημητρίου θα έπαιζαν στο πανηγύρι του χωριού μας στο Κατωχώρι και συγκεκριμένα στο μαγαζί του πατέρα μου στο οποίο απ' το 1950 ανελλιπώς διοργανώνεται το «νταραβέρι».
Από το σπίτι μας παρέλασαν αυτά τα χρόνια όλοι οι πρωταγωνιστές των Λευκαδίτικων πανηγυριών:
Ο Θανάσης Βλάχος , ο Καμπιλαύκος, ο Βερεστώντας, ο Μίλαρης, ο Φόγιος, ο Ζγουμπονικολός, ο Βρυώνης, ο Μάης, ο Τσιρούφλης, ο Γιώργος Βερύκιος, οι τραγουδίστριες και τόσοι άλλοι.
Αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούσαν τότε, ο καιρός βροχερός πολλές φορές, τι να κάνουν οι άνθρωποι τα μεσάνυχτα που τελείωναν και καμιά φορά και το πρωί.
Έτσι με τις αναμνήσεις των τελευταίων καλλιτεχνών που παιδάκι έζησα -ώς το 1974- πορεύτηκα ως αυτή τη στιγμή.
Μεθυσμένος από τα αρώματα που γέμιζαν το σπίτι εκστασιασμένος από τα πολύχρωμα παπούτσια, τις γραβάτες και τα φανταχτερά ρούχα της τραγουδίστριας, τα μουσικά όργανα και τη περιρρέουσα εορταστική ατμόσφαιρα που πλανιόνταν σε όλα τα σπίτια του χωριού, στο σχολείο μας, στη εκκλησία μας, στους πλανόδιους μικροπωλητές και στο ξένο κόσμο που γέμιζε το χωριό.
Καταθέτω μνημόσυνο κι έργο ζωής τη σειρά των μουσικών λευκωμάτων που για πολλά χρόνια επεξεργάστηκα τιμώντας όλους αυτούς τους αφανείς ήρωες, που στήριξαν ακόμη και με τη ζωή τους το οικοδόμημα του λαϊκού μουσικού πολιτισμού της Λευκάδας.
Εισαγωγή
Το λεύκωμα του λαϊκού μουσικού πολιτισμού Λευκάδος κινείται σε τρείς κατευθύνσεις:
Η πρώτη έχει σκοπό να ξυπνήσει αναμνήσεις σκηνές και νοσταλγία μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που θα υπάρχει.
Η δεύτερη ξεδιπλώνει έρευνα εικοσιπέντε χρόνων που ξεκίνησα στα πανεπιστημιακά μου χρόνια και πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστή και να συμπληρωθεί και να λογοκριθεί από τους αναγνώστες.
Η τρίτη είναι καθαρά συμπληρωματική. Προσδοκούμε καινούρια στοιχεία όπως ημερομηνίες γεννήσεων θανάτων , προσωπικές εμπειρίες από τα πανηγύρια και οργανοπαίχτες, φωτογραφίες και ότι άλλο μπορεί να βοηθήσει στην ολοκλήρωση των απάντων του λαϊκού μουσικού πολιτισμού.
Για το σκοπό αυτό τον άκρως σημαντικό θα υπάρχει ως εργαλείο εργασίας το ηλεκτρονικό περιοδικό το οποίο ξεκινάμε με τον άμεσο συνεργάτη το φίλο από τα φοιτητικά μας χρόνια Νικόλαο Δημητρίου Καββαδά με τον οποίο θα καταγράφουμε τις εμπειρίες των ηλεκτρονικών αναγνωστών οι οποίες θα εμπλουτίζουν τις σελίδες του ετήσιου λευκώματος παράλληλα με τους παραδοσιακούς αναγνώστες που θα το διαβάζουν στην έντυπη μορφή του και θα μπορούν να στείλουν τα δικά τους βιώματα ή συνεντεύξεις που όλες θα δημοσιεύονται εφόσον θα ’χουν κάτι νέο να πουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου