Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΑΝΑΣΗ Κ ΕΛΕΝΗΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ΤΑΣΟΥΛΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΘΑΝΑΣΗ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ΤΑΣΟΥΛΑ 1920
ΑΠΟ ΚΑΤΩΧΏΡΙ 2005


O Πάνος Σκλαβενίτης Μένες ήτανε με το όνομα. Όπου πήγαινε σε γλέντια διάφορα έπινε, μερακλωνότανε κι ότι υπήρχε στο σπίτι το έσπαζε.
Όταν λοιπόν σε μεγάλη ηλικία παντρεύτηκε προπολεμικά μετά από προσπάθειες πολλές του αδερφού του τού Σταύρου πήγανε όλοι αποφασισμένοι στο σπίτι του να τα κάμουνε γυαλιά καρφιά. Στο τραπέζι λοιπόν κι ενώ το γλέντι φούντωνε, φωνάζει ο Σταύρος. Ότι θέλετε σπάστε, στο όνομα του Σταύρου! Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Τι θέλεις να γίνει τότε; Δεν έσπασε ούτε ένα ποτηράκι. Κι ο λόγος ποιός ήτανε; Τέτοια πιάτα φαρφουρένια και πολυτελή δεν έβρισκες ούτε στα καλύτερα σπίτια της Λευκάδας.Κι ενώ όλοι εθέλανε να ξεκινήσουνε περιμένανε πως κάποιος θα κάνει την αρχή να σπάσει κάτι για να συνεχίσουνε. Αρχή όμως από ντροπή δεν έκανε κανένας κι έτσι γλυτώσανε όλα τα σερβίτσια.

ΕΛΕΝΗ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ΤΑΣΟΥΛΑ 1952 ΑΠΟ ΚΑΤΩΧΩΡΙ 
ΤΟ 2005
Η Χρύσω Σκλαβενίτη του Σκούρα από το Φτερνό ήτανε με το όνομα η ομορφότερη γυναίκα της περιφέρειας εκειά τα χρόνια. Στα χρόνια που είχαμε το Δάγλα δάσκαλο 1955της είχανε βγάλει τραγούδι συρτό που το λέγανε και στα πανηγύρια. Για χάρη της είχανε σκοτωθεί δυο άνθρωποι.Τα λόγια ήτανε: Εκεί ψηλά στον Άι Λιά* γίνεται πανηγύρι, μεγάλο γλέντι γίνεται σε αυτό το μοναστήρι, η Χρύσω σέρνει το χορό και τα βιολιά βαρούνε, κι όλοι οι λεβέντες του χωριού σιμά στα μάτια τη κοιτούνε, κι ένας λεβέντης του χωριού σιμά τη πλησιάζει και με πικρό χαμόγελο τη Χρύσω κουβεντιάζει, Χρύσω μ εγώ σ΄ αγάπησα και θέλω να σε πάρω κι αν θες το γρηγορότερο στεφάνι να σου βάλω.  ...
*Άι Λιάς εκκλησία στο Φτερνό.2 σχόλια:

Τη 15 Αυγούστου 2014 - 12:47 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Σύλλογος Λευκαδίων Πάτρας Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ είπε...

Συγχαρητήρια !!!!!!!

 
Τη 17 Αυγούστου 2014 - 10:53 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Νίκος Καββαδάς είπε...

Ευχαριστώ καλές αναγνώσεις.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα